Å vinne en diskusjon

Å vinne en diskusjon er ikke som å vinne en slåsskamp. Det handler ikke om å være sterk eller frekk, men å ha de beste argumentene.

Et argument er noe som styrker saken din, og som kan få andre til å bli enige med deg. Det finnes gode og dårlige argumenter. Hvis du for eksempel vil argumentere for å få være lenger oppe om kvelden, kan et godt argument være at du uansett sovner lenge etter at du har lagt deg og ikke er trøtt når du våkner. Et dårlig argument kan være at du mistenker at mamma spiser sjokolade etter at du har lagt deg, noe du også vil.

Gode argumenter er logiske og hjelper deg å vinne diskusjonen. Hvis noe er logisk, henger ting sammen. «Jeg er sulten fordi jeg ikke har spist på lenge» er logisk. «Jeg er sulten fordi jeg har på en gul genser» er ikke logisk. Når argumentene er logiske, blir diskusjonen saklig – det betyr at den handler om saken i seg selv. Mange diskusjoner er usaklige, for eksempel hvis en sier at den andre er dum. Gode argumenter bygger ofte på fakta.

Vi må skille mellom fakta og meninger. To mennesker kan være enige om fakta, men ha forskjellige meninger om hva man skal gjøre med det. Et fakta kan være at temperaturen på jorda stiger. Så kan den ene mene at vi må slutte å fly, mens den andre mener vi må hjelpe andre land å kutte deres utslipp.

Det er viktig å huske at det er juks å presentere meninger som fakta. For at den andre skal bry seg om argumentene dine, må han eller hun forstå dem. Derfor er det viktig å bruke ord den andre skjønner.

Refleksjonsspørsmål:

  • Hvis du har lyst til å begynne å få lommepenger, eller få mer i lommepenger – hva kan være gode argumenter da? Og hva er dårlige, usaklige argumenter?
  • Har du noen gang skiftet mening fordi en annen overbeviste deg med gode argumenter? Hva var det i de argumentene som fikk deg til å mene noe annet enn før?
  • Når har du klart å få en voksen til å gå med på noe du ville, fordi du vant diskusjonen? Hva sa du for å få gjennom viljen din?

Sigrid Sollund er utdannet journalist og har jobbet i NRK siden 2001. De siste årene har hun vært programleder i debattprogrammet Dagsnytt atten. Hun er opptatt av språk og relasjoner og har gitt ut boka Hersketeknikker – nyttige og nådeløse. Sigrid har fire barn.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: