Kunsten å tørre å mene noe

Mange synes det er skummelt å ta ordet og si det de mener. Her er tre triks for å øve seg på å tørre.

1. Få hjelp av en du stoler på

Du kan for eksempel snakke med en venn før du snakker foran hele klassen, eller la en kompis lese det du har skrevet før du sender det til avisen. På den måten veit du at du har noen på din side uansett hvordan det du sier blir mottatt.

2. Øv deg på hva du skal si hvis noen er uenige

Den greske filosofen Aristoteles skriver at retorikk er «evnen til i enhver sak å se hvilke muligheter vi har til å overtale». Tenk deg at du er uenig med deg selv og skal overbevise noen om det motsatte av det du mener. Hva ville du sagt da? Og hvordan kan du svare?

3. Øv deg på å kjenne igjen hersketeknikker

Noen ganger er det å le av noen eller bli sint et forsøk på å vinne en diskusjon uten å argumentere. Det heter en hersketeknikk, og kan være ganske ekkelt å bli utsatt for. Når voksne skriver at vi ikke burde høre på Greta Thunberg fordi det er synd på henne, er det en hersketeknikk.  

Hersketeknikker ligner litt på mobbing fordi de er laga for å få den som snakker til å føle seg liten og dum.

Hvis man oppdager at man utsatt for hersketeknikker, kan det funke å be den som bruker hersketeknikken om å komme med et ordentlig argument. Hvis man oppdager at andre blir utsatt for hersketeknikker, er det viktig å si ifra.

Refleksjonsspørsmål:

  • Hvordan synes du det er å si hva du mener?
  • Hva er ditt beste triks for å tørre?
  • Har du noen gang blitt utsatt for en hersketeknikk ellet sett noen andre bli utsatt for det?

Ida Seljeseth er doktorgradsstipendiat i retorikk ved Universitetet i Oslo og medeier i Retorikkbyrået AS. Hun er interessert i hva som er sammenhengen mellom språk og demokrati, og hvilke retoriske ferdigheter folk trenger for å kunne delta i demokratiet.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: