Ord skaper verden

Klassen din skal samle inn penger til TV-aksjonen. Dere diskuterer hvordan dere skal gjøre det. Dere blir enige om at dere skal bytte på å selge vafler og saft utenfor butikken. De neste dagene selger noen fra klassen vafler og saft utenfor butikken hver dag. De har et skilt som forteller at pengene går til TV-aksjonen. Dere samler inn 23 663 kroner.

I dette eksempelet har klassen snakket seg fram til en plan. Skiltet har formidla at folk burde kjøpe saft og vafler fordi pengene går til en god sak. Til sammen har ordene i klassemøtet og på plakaten samlet inn 23 663 kroner. Ordene får oss til å gjøre noe, og slik endrer ordene verden.

Hvilke ord vi bruker, er også med på å skape verden. Tenk deg at du leser en sak i avisen om at mange mennesker søker om å få bo i Norge. Hvis avisen kaller søkerne for migranter, tror vi kanskje at de vil flytte hit fordi Norge er et rikere land. Hvis avisen kaller dem for flyktninger, tenker vi kanskje at de vil flytte hit fordi det er krig i det landet de kommer fra.

Vi endrer verden med ord hver dag. Noen ganger på en fin måte, andre ganger på en mindre fin måte. Tenk over hvordan orda skaper verden i disse situasjonene:

 • Du ser at en i klassen har ny sekk og sier
  • «Så fin sekk!»
  • «Så stygg sekk!»
 • Læreren deler klassen opp i
  • jentegrupper og guttegrupper.
  • grupper etter når på året man er født.
 • Faren din ber deg hente penn og papir.
  • Du brøler «NEI!»
  • Du spør «Hvorfor det?»
  • Du henter penn og papir

Refleksjonsspørsmål:

 • Hva er forskjellen på å snakke om klimakrise og klimautfordring?
 • Hva er forskjellen på å snakke om jente- og guttefarger, og å snakke om farger?
 • Hva er forskjellen på å snakke om opprør og frihetskamp?

Ida Seljeseth er doktorgradsstipendiat i retorikk ved Universitetet i Oslo og medeier i Retorikkbyrået AS. Hun er interessert i hva som er sammenhengen mellom språk og demokrati, og hvilke retoriske ferdigheter folk trenger for å kunne delta i demokratiet.


Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: