Et språk du kan se, men ikke høre

Visste du at tegnspråk er språk, på akkurat samme måte som norsk og engelsk og andre talespråk er det?

De fleste av oss er kanskje vant til å tenke at språk er noe vi kan høre. Men det finnes også noen språk som er helt uavhengige av lyd. Disse språkene kalles tegnspråk og er blitt til når døve barn har fått mulighet til å vokse opp sammen, for eksempel på en egen skole. Tegnspråket i Norge kalles norsk tegnspråk, og i dag er det tusenvis av mennesker som bruker dette språket, både døve og hørende. Mens talespråkene er bygget opp av lyder som kombinerer seg til ord og setninger, består tegnspråkene av håndformer, håndbevegelser, leppestillinger og annet som kombinerer seg til tegn og setninger. Resultatet er akkurat like imponerende! Alle språk har nemlig et veldig innviklet system.

Noen ganger er det praktisk med et språk som ikke krever hørsel, også for den som ikke er døv selv. Hvis du er på et bråkete sted, kan det være vanskelig å høre hva den du er sammen med, sier. Da er det kjekt om man kan bruke et tegnspråk! Og hva hvis du vil fortelle noe til en venn gjennom et vindu som ikke kan åpnes? Prater dere tegnspråk, er ikke det noe problem. Hvis foreldrene dine er døve og snakker norsk tegnspråk til deg, blir jo det morsmålet ditt, uansett om du kan høre eller ikke!

Refleksjonsspørsmål:

Hvorfor tror du at det er når døve barn har fått mulighet til å vokse opp sammen, at tegnspråkene er blitt til?

Kan du tenke deg andre situasjoner enn dem jeg har nevnt, der det kan være greit å kunne tegnspråk?

Arnfinn Muruvik Vonen er utdannet lingvist (språkviter) og har jobbet ved OsloMet – storbyuniversitetet som professor siden 2015. Her underviser han mest studenter som skal bli tegnspråktolker. Han er også opptatt av språk mer generelt. Arnfinn har fem barn og fire barnebarn.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: